#SEMIG

Mellan den 15 september och 20 november genomförs kampanjen Se mig!

Collage från olika livesyntolkningarKampanjen, är ett samarbete mellan Riksorganisationen Unga Synskadade och Syntolkning Nu i Sverige, där bland andra kända svenskar visar sitt stöd för att den kultur de är en del av ska finnas till för alla. Även flera andra kända som okända personer medverkar i kampanjen.


Att kunna ta del av kultur sätter en guldkant på många människors liv. Det medför glädje, njutning och spänning, men har också andra, viktiga syften. Kultur ökar möjligheterna till allmänbildning, socialt umgänge och aktiv fritid. Personer med synnedsättning ges dock inte samma möjligheter som andra att ta del av kultur, då syntolkning ofta är en förutsättning. Det är långt ifrån självklart att Sveriges kultur syntolkas. Därför genomför vi kampanjen ”Se Mig” där kända svenskar genom korta video-selfies i sociala medier under #semig hjälper oss att sprida information och lyfta syntolkning till en ny nivå. Samtliga inslag i kampanjen är textade, så också personer med hörselnedsättning skall kunna ta del av kändisarnas videoselfies.

Kampanjens mål

  • Att sprida information och öka kulturbranschens och allmänhetens kunskap om vad syntolkning är och varför det behövs.

Långsiktiga mål

  • Att få till stånd en nationell samordning av syntolkning, som ökar pressen på den svenska kulturbranschen att syntolka det egna utbudet.
  • Att få till stånd ett nationellt stöd för finansiering av syntolkad kultur.
  • Att information om syntolkning ingår i den ordinarie marknadsföringen av alla slags kulturarrangemang, filmer och TV-program.
  • Att en samordnad informationskanal tas fram till vilken personer med synnedsättning kan vända sig för samlad information om aktuellt syntolkat kulturutbud.

Videoselfies: (Länkarna nedan släpps i tur och ordning under hela veckan)

Samarbetspartners

  • Riksorganisationen Unga Synskadade (US)
  • Syntolkning Nu i Sverige (Syntolkning Nu)
  • Arbetarnas Bildningsförbund (ABF)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *