PANNBENS-TV, se film när och var du vill

Dagen efter den sista mars presenterade Syntolkning Nu idéerna kring den första Pannbens-TV. Alla hoppas komma fram till en snar lösning som ger svenska och utländska filmer ett helt nytt och otippat mediafönster samt kanske en helt ny publik. Ljudfilen skall kunna gå att ladda ned som en vanlig ljudbok till sin spelare.

Mikael Fellenius på Film Väst tycker att det är en fantastiskt intressant idé och ser gärna att de filmer som redan finns syntolkade även skulle kunna spelas upp som Pannbens-TV. Film Väst har medverkat till att producera flera stora svenska filmer som via distributörer sedan gjort filmerna tillgängliga bland annat med syntolkning.

Den första filmen för Pannbens-TV blir Pojkarna. Olle Wirenhed, producent på Göta Film, – Det är spännande att man just valt ut Pojkarna till pilotprojektet. Det är en film som på olika sätt uppmärksammas på festivaler runt om i världen liksom i pressen.

– Inom radion sägs det ofta att de arbetar med Pannbens-TV. Vi vill ta detta ett steg längre, säger Peter Lilliecrona på Syntolkning Nu.
Peter fortsätter att förklara. När vi gjort klar en inspelad syntolkning för film, brukar vi låta en person med synnedsättning lyssna på filmens ljudspår tillsammans med syntolkningen. Detta för att säkerställa kvalitén på det vi levererar. Vi får alltid kommentarer och frågor kring dessa filmer. När vi senast gjorde en utländsk film, där vi även läste upp textremsan fick vi en härlig kommentar från Niklas Karlsson, blind sedan födseln, ”Detta var första gången i mitt liv jag kunde ta del av och förstå en actionfilm”.

Lyssna på ett utdrag av det som Niklas uppskattade. Finns i ett tidigare pressmeddelande.

Eftertext den 2/4 2016
Från början var vårt pressmeddelandet om
Pannbens-TV tänkt som ett skämt till den 1:a april.
Ett skämt som många nu hoppas skall bli verklighet.
Det är många hinder som skall överbryggas och
så måste vi finna någon form av finansiering.
/PeterL

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *