EFTER ALMEDALEN 2017

Varje år viks vecka 27 för de politiska partierna och deras partiledare att tala om det som ligger dem varmt om hjärtat. Med åtta riksdagspartier skedde den 49:de Almedalsveckan mellan den 2-9 juli. Vänsterpartiet började och Moderaterna avslutade. Med det rullande schemat börjar Moderaterna jubileums- och valåret 2018.

Under årets Almedalsvecka har Syntolkning Nu genom Peter Lilliecrona, syntolk och verksamhetsledare levererat både live video varje dag samt på Facebooksidan gjort en sammanfattning av dagen. I förhållande till 2017 var det mer syntolkning än fjolåret. Många arrangörer hade också lärt sig skillnaden i teckenspråks- och syntolkning. Men ändå var det bara 1% av alla programpunkter som erbjöds med syntolkning. Bland riksdagspartierna vara det mycket bättre än 2016. Fem partier erbjöd syntolkning men endast fyra genomförde syntolkning.

På måndagen började Peter att livesända från Visby. Här är den första videon samt övriga dagar.

För mer information och för att i efterhand få ta del av samtliga seminarier som sändes från Café Strandporten gå in på fulldelaktighet.se. Syntolkar är Peter och Linda Wångblad från Syntolkning Nu.

Riksföreningen Unga med synnedsättning gjorde ett reportage kring syntolkning och vi har här länkat in oss på Youtube så att alla kan få ta del av intervjun om syntolkning.

Ett inlägg i Dagens samhälle dök upp där Unga hörselskadade och Unga med synnedsättning efterfrågade tillgängligheten i Almedalen. Även vi på Syntolkning Nu kunde konstatera att flera utställare bland de cirka 40 som sa sig ha syntolkning, inte erbjöd detta. Orsakerna var flera och så här sa en utställare: Vi har inga PDF:er.

DHR gjorde en unik pistkarta, som lanserades för att visa hur tillgängligheten är i Almedalen. ”Den nya Pistkartan visar med humor att Almedalsveckan kan motsvara att bestiga Tour de Skis backar”.

 

Under veckan i Visby han vi ta en del kort som vi samlat i ett galleri nedan.

Vi fortsätter att analysera och utvärdera Almedalsveckan och hoppas på ett än mer tillgängligare 2018.