Besök på Moderna Museet

För 30 år sedan såg Vera Rastenberger tavlan på Moderna Museet i Stockholm. I år såg hon den igen. Men den här gången som synskadad.

Av Sif Westberg

En grupp synskadade på Moderna Museet
Vera Rastenberger och femton andra synskadade besökte Moderna Museet i Malmö där två verk i utställningen med surrealister tolkades av museets Gisela Fleischer, här Salvador Dali.
Foto: Claes Gylling

– Jag förlorade synen för sju år sedan. Men jag minns Salvador Dalis jättelika målning kallad Wilhelm Tells gåta som hemsk, men ytterst sevärd! Det var i Stockholm på Moderna museet. Nu när Moderna i Malmö erbjuder synskadade en guidning av en spännande utställning tar jag naturligtvis chansen att komma, säger Vera.

Det är Gisela Fleischer på Moderna museet som guidar gruppen med synskadade som kommit den här dagen. Hon koncentrerar sig på två konstverk i utställningen, som innehåller cirka 150 verk med surrealistiska målningar och installationer. Salvador Dalis kända verk Wilhelm Tells gåta är utlånat från Moderna i Stockholm för sista gången.

– Så jag hade ju riktig tur som fick vara med här, säger Vera, som särskilt uppskattade de taktila modellerna i liten skala av den stora målningen.

– Att få känna med fingrarna över den lilla modellen av målningen, uppbyggd i relief, var fantastiskt samtidigt som jag lyssnade till Gisela Fleischers berättelse. Likaså den lilla detaljen av en fot på målningen, utan detta hade det inte varit samma upplevelse. Nu såg jag målningen mycket mer detaljerat än första gången för 30 år sedan när jag var seende!

Vera lyssnar till tolkningen samtidigt som hon känner objektets form på en relieftavla.
Vera lyssnar till tolkningen samtidigt som hon känner objektets form. ”Det var det som gjorde upplevelsen” tyckte hon.
Foto: Claes Gylling

Får känna
En liten skulptur av Meret Oppenheim från 1967 väcker diskussion om kvinnans situation, förtryck, feminism. Två väl ingångna högklackade vita skor sammanbundna av steksnöre och garnerade med två vita pappersprydnader på klackarna för tankarna direkt till julbordets kalkon, placerad på en oval silverbricka. Här får besökarna känna på den modell av originalet som guiden själv skapat. Oppenheims verk skyddas av glas.

Gav mersmak
En timme på Moderna gav de synskadade besökarna en god inblick i de två konstverken. Men där fanns alltså ytterligare ett stort antal målningar och skulpturer liksom stora installationer. Vera Rastenberger var nyfiken på resten och vid en rundvandring efteråt tillsammans med mig och syntolkskollegan Claes Gylling, blev diskussionerna många och långa om de övriga verken i Moderna Muséets utställning ”Se det med egna ögon – superrealismen”

En grupp synskadade på Moderna Museet.
Totalt innehöll utställningen cirka 150 verk med surrealistiska målningar och installationer.
Foto: Claes Gylling

Går ofta på syntolkat
– Det är fantastiskt med tolkning av olika kulturella uttryck, tycker Vera, som målade fram tills hon blev mamma. Nu är lillkillen vuxen, bor i Malmö, dit jag också flyttat. Malmö är en fantastiskt spännande stad och nu försöker jag lära mig hitta här. Och jag är jätteglad att kunna gå på syntolkade föreställningar på Stadsteatern, Malmöoperan och bio här i stan. Jag har varit på många syntolkade evenemang som gripit tag i mig, precis som innan jag förlorade synen!