Nu har även Victoriadagen syntolkats!

victoria1
Kronprinsessan Victoria överräcker diplomet till 2013 års stipendiat, skidåkaren Johan Olsson

Det tog några år men tillslut blev det möjligt. Syntolkning Nu syntolkar aldrig ett evenemang om inte alla som har med det att göra känner sig säkra. 2013, på Kronprinsessan Victorias 36 årsdag blev det möjligt även i Borgholm.

Dagen efter syntolkningen i Kalmar åkte vi över Ölandsbron för att iordningställa för Victoriamässan. Syntolkning Nu hade veckorna innan en annons i Kalmar Posten och i Victoriadagens tidning. det stod om oss och våra olika syntolkningar.

victoria2
Peter Lilliecrona från Syntolkning Nu i samspråk med en av flera besökare som ville veta mer om syntolkning

På lördagsmorgonen stod vårt tält klart nere i hamnen. Bredvid assistanspoolen och mittemot Memira fanns Syntolkning Nu. När beachflaggan var hissad blev det också svårt att missa oss. Vi delade ut våra broschyrer och den stående frågan till besökarna som stannade till var, ”Vet ni vad det är för skillnad mellan en teckenspråkstolk och en syntolk?”. Som vanligt så hade de flesta inte en aning. Någon gick förbi oss och sa förklarade till sin flickvän ”Synkoll, Här kan man få synen kontrollerad”. Flera stannade fascinerat en lång stund och talade med oss. En och annan testade våra specialglasögon. Snyggt tejpande för att efterlikna gråstarr. Fotoboken som vi efter Melodifestivalen satte samman med vår fotograf Mattz Birath fungerade som en bra grund till vår ungdomstävling. Vi gjorde även en kort syntolkad promenad med efterföljande frågor, där priset var två biljetter till Victoriadagen. En ung grabb vann biljetterna och blev överlycklig över möjligheten att få se Kungen. Han ringde därför sina kamrater och berättade den otroligt glada nyheten.

victoria3
Peter testar räckvidden

På söndagen, parallellt med mässan, fortsatta arbetet med att förbereda syntolkningen av Victoriadagen. Syntolken Linda Wångblad var på plats och följde repetitionerna medan hennes sidekick Peter Lilliecrona förberedda och kontrollerade vår teknik. Syntolkning Nu:s fotograf, Mattz Birath, förde samtal med produktionen och efter klartecken från hovet och polisen fick han lov att röra sig fritt och fotograferade även kungafamiljen.

victoria4
Kronprinsessan Victoria med prinsessan Madeleine

Det var fullt med folk på Borgholms idrottsplats när Kungafamiljen, stipendiater, artister och tusentals besökare tog plats under solen. Även om man i horisonten kunde se ett annalkande oväder så klarade sig Victoriadagen utan problem. Bland artisterna fanns många som vi tidigare träffat och som blev glad över att vi fanns på plats. Syntolkning är viktigt tycker dem och hoppas att ännu fler skall kunna få ta del av våra syntolkningar. Från Laholm kom Kane med sin fru och från Stockholm kom Amanda. Båda har tidigare tagit del av våra syntolkningar och var nu med om premiären på Öland. De och alla andra hoppas på en upprepning under 2014.

Tyvärr hörde vi under veckan att många synskadade i regionen inte fått information om vare sig den syntolkade teatern i Kalmar, Victoriamässan eller den syntolkade Victoriadagen. En orsak till detta är att de flesta syncentraler inte vill lämna information om att syntolkning finns som ett hjälpmedel för att kunna gå på teater, bio och andra nöjen. Ett sett att medverka i det sociala livet.

victoria5

Våra syntolkningar i Kalmar och på Öland hade aldrig varit möjliga utan samverkan från Vicky Nöjesproduktion, Kay Wiestål från Victoriadagen, Lotta Lönnroth från Projektnyckeln, Anna Ericsson på Kalmarsalen, Kristina Halling, Thomas Hall och Meta Bergqvist på SVT, samt bidrag från Kungaparets Bröllopsfond, Allmänna Arvsfonden, Kulturbryggan och en hel del ideellt arbete från Syntolkning Nu. Som vanligt är det även en hel del andra runt omkring som direkt och indirekt gör att upplevelsen för de synskadade blir så lyckad. Tack alla.