En vecka på kontoret

Under en månad har nu Lisa Ly arbetat på kontoret i Göteborg. Vi bad henne berätta om hur en vecka med Syntolkning Nu kan se ut. Det blev lite om arbetet inför BLICK Filmfestival men även inför EM i Goalball där Lisa spelar i Landslaget.

Måndag:
Att det ska vara så krångligt med resor till kontoret. Jag hade ännu inte fått resor från arbetsförmedlingen. ”Ta vagnen då.” Ja det vore ju lätt om jag såg lite bättre. Som tur var kunde jag jobba lite hemma eftersom många arbetsuppgifter är skrivbordsjobb. Transporten till mitt tillfälliga kontor tog 30 sekunder idag. Väldigt smidigt tyckte jag.
Väl på kontoret letade jag efter fonder och stipendier till olika projekt och inför nästa år. Större delen av dagen gick åt att hitta, läsa och fundera på om det var något för oss. De flesta projekt var tydligen för forskning, något som vi inte är inriktade oss på. Någon gång under dagen tog jag mig en lunch. Gissa hur lång tid det tog att ta sig till kylskåpet. 30 sekunder om inte snabbare. Någon gång under eftermiddagen slutade jag med arbetsuppgifterna och tog itu med disk och städ, sådant som är tråkigt men nödvändigt. Någon träning inför EM i Goalball blev det inget av eftersom jag redan varit på tävling helgen innan.

Tisdag:
Förmiddagen började trögt Jag försökte hitta stipendier och fonder, men jag verkade inte komma någon vart än till forskning och mera forskning om sjukdomar.
På eftermiddagen tittade jag på olika tillgängliga hemsidor och hur snabbt jag kunde komma åt filmer som var syntolkade. Det tog ett bra tag innan jag ville komma dit jag ville.
På kvällen åkte jag och tränade Goalball. Vi var inte alls många, så dagens träning ägnades åt skott teknik. I stort är jag nöjd, men också väldig trött.

Onsdag:
Under förmiddagen hade vi ett veckomöte där vi gick igenom allt som vi åstadkommit. Väldig mycket handlade om BLICK. Var det något vi skulle ändra på, kanske lägga till eller ta bort. Jag fick lite andra fonder och stipendier att söka. Äntligen ett annat spår att grotta sig runt i än forskningsprojekt och vetenskap, något som inte alls hörde hit.
På eftermiddagen fick jag en tv-serie att utvärdera med syntolkningsspår på. Programmet var riktigt spännande och jag drogs med i filmens händelser. Även syntolkningen var ett riktigt bra komplement för att veta hur människorna såg ut. 

Torsdag:
En dag ifrån kontoret. Dagens arbete bestod idag av att åka till bok och biblioteksmässan tillsammans med Peter för att hitta inspiration till BLICK filmfestival. Jag brukar inte åka kollektivtrafik, men idag blev det ett undantag. Det var tur att jag gick hemifrån så tidigt annars hade jag krockat med ett stängsel på väg till hållplatsen.
Vi kom till mässan på förmiddagen då det inte var så mycket folk. Företag stod överallt i mässhallarna och visade upp sig och sin verksamhet. Under lunchtid vandrade vi uppåt en våning mot matavdelningen och hittade lite annorlunda snacks som bestod av ost, chips och torkat kött. Kanske vi kunde ha detta till bio filmerna istället för godis och chips?

Lite längre bort hittade vi ett företag som sålde ett väldigt intressant föremål. Säljaren stod och demonstrerade för oss hur det gick till. Jag tyckte den var så bra att jag köpte en sådan. Tänk om vi kunde bli sponsrade med sådana till våra speciella gäster under BLICK. De hade nog uppskattat presenten väldigt mycket, inte bara för att den var så annorlunda, utan också för att den är relevant för vår målgrupp.

Inte långt därefter var vi och tittade när det stora ljudbokspriset delades ut. Ordförande Håkan Thomsson från SRF och kulturministern var där och pratade lite kring ämnet. Jag stod nära scenen bakom de som satt på stolar. Det var roligt att för en gångs skull kunna se personerna som kom upp och ned, annars brukar jag få stå långt bak bakom en längre man eller kvinna som skymde sikten för mig. Lyckades jag ha en kortare person framför mig stod jag alltid för långt bak för att kunna se något annat än ljus och flera huvuden. Små snuttar av finalistbidragen spelades upp. Flera jurymedlemmar gick upp på scen och pratade om priset och hur nomineringen gick till. Till sist presenterades vinnaren som blev Jonas Gardell.

I stort var dagen en händelserik dag med många intryck. Ett bra slut på en vecka som inte bara bestod av kontorsarbete. Vi fick mer inspiration av att gå på mässan och ännu fler idéer till BLICK. Jag själv köpte mig min digitala present som jag var väldigt nöjd över.

Spårvagnsturen hem gick också bra. Det blev inga omturer eftersom hållplatsutropen var på. Inte heller krockade jag med stängslet som byggarbetarna satte upp på morgonen. Den var borttagen när jag kom hem.

Lisa Ly, (lisa.ly@syntolkning.nu)