MELODIFESTIVALEN 2014

Bild från den bakre delen av Malmö Arena, tagen över parketten bort mot scenen Under flera år har Syntolkning Nu bidragit till att fler besökare kan följa med och se showen i arenorna. 2014 är ett år som börjar med ännu mer och ökad tillgänglighet. Nu har synskadade möjligheten att även hemifrån ta del av den syntolkade Melodifestivalen. Syntolkning Nu finns med på varje ort och syntolkar.

Bild på den packade teknikväskan Först ut var Malmö. Staden där förra årets Eurovision Song Contest avslutades med att Danmark vann. Då var det en vecka av sol och värme nu var det en helg med kyla, snö och blask. Men inne i arenan var det lika gemytligt som vanligt. För Syntolkning Nu var det dock lite ovanligare. Vårt bagage var tyngre och större. Vi hade fyllt en speciallåda från Spectrum Cases med vår sändarutrustning för utomhusbruk. Till detta hade vi från AV1 införskaffat ny mixer och hörlursförstärkare samt från Audio Sweden ett par nya headset.

Inför den livesända syntolkningen hade vi i år gjort och kommer fortsätta göra något extra för de som är i arenan och lyssnar på vår syntolkning. I samband med repetitionerna intervjuade vi samtliga artister och även programledarna.

Bild på Peters rygg med den nya svarta västen med texten SYNTOLKNING NU.Bild på Peter då han i greenroom intervjuar Mahan MoinFrågan vi ställde var enkel och rak men ändå svår, ”Hur skulle du beskriva dig själv och det du har på dig för en som inte ser.”

Hur det kunde låta? Hör här Mahan Moin berätta om sig själv, direkt från greenroom i Malmö.

På plats för att se Melodifestivalen i Malmö och samtidigt ta del av syntolkningen var bland flera andra ett gäng från Unga Synskadade Syd som alla såg fram emot showen.

Bild på ett glatt gäng från US Syd som håller i gröna påsar med godis

På flera större evenemang som vi syntolkar på brukar vi alltid tala med sponsorerna. De brukar då hjälpa till att fylla påsar med alla de godsaker som seende brukar gå runt och samla på sig. Vi syntolkar är seende och hjälper till med att förbereda dessa påsar. Påsarna, som i Malmö var gröna och fyllda med både chips och godis, uppskattades mycket av besökarna.

Bild från parketten upp mot det kommentatorbås som användes för syntolknikngen

Bild på syntolken Ingalill och Peter utanför kommentatorsrummetMedan publiken tog plats och våra gäster fick hjälp av sidekicken Sif och vår fotograf Mattz fanns syntolken Ingalill redan i sitt rum, alldeles uppe till vänster, från parketten sett. Det blev en spännande och intressant syntolkning. Förutom den ordinarie syntolkningen till vår publik i arenan, sändes även Ingalills syntolkning via SVT Play ut över hela världen. Det var premiär för Melodifestivalen att direktsändas live och direkt med syntolkning.

Trots en del tekniska problem i början, lyckades vi tillsammans med Sveriges Television distribuera den allra första syntolkningen, direkt och live från arenan. Reaktionerna har varit mycket positiva över denna möjlighet att ta del av Melodifestivalen syntolkad via SVT Play.
Detta samtidigt som ett annat avancerat  projekt också fanns på plats i Stockholm och följde oss. Om detta kan vi berätta mer om senare.

Vilka vann då i Malmö? Direkt vidare till finalen i Friends Arena gick Ellen Benediktson och Yohio. Bilderna på dem är tagna av Mattz Birath, vår fotograf på plats.

Bild på Ellen Benediktson. Copyright Mattz BirathBild på Yohio. Copyright Mattz Birath