FINGRAR SOM LÄSER SYNTOLKNING

Syntolkning Nu i Sverige tar syntolkningen till helt nya höjder. Vem kunde förra året ana att en helt blind person skulle läsa in vårt manuskript. Niklas som brukar vara en våra kontrollanter, för att verifiera korrekt syntolkning är nu speakerrösten till vår senaste syntolkning.


– Nu har han fått hjärnsläpp och vet inte vad gör, var min första reaktion när Peter frågade om jag ville syntolka en kort spelfilm för Syntolkning Nu, säger Niklas Karlsson. Niklas är blind sedan födseln, men det är inget som hindrar honom från att spela teater. Senast medverkade han i Showskolans ”Fyra bröllop och en begravning”. Niklas har även spelat boogie woggie duett med självaste Robert Wells.
På bilden härunder, från ett seminarium med Joel Snyder som Syntolkning Nu arrangerade tillsammans med Svenska Filminstitutet, syns Niklas tillsammans med Syntolken Sif Westberg från Malmö. På bilden syns  bland andra även Jakob Larsson, Riksordförande i föreningen Unga Synskadade.

© Mattz Birath-_B023639– Det var när jag hörde Niklas göra en reklamgingel för Showskolans musikal som jag fick idén, berättar Peter Lilliecrona, ordförande i föreningen Syntolkning Nu.
Niklas fick börja med att syntolka en film som vi gjorde på uppdrag av Makt i Media, ”Aladdin och den underbara lampan”. Niklas gjorde det så bra att vi bestämde oss för att låta honom få möjlighet att testa för att få syntolka UR serien, ”Geografens testamente”.

Peter fortsätter: -Med den nya diskrimineringslagen som trädde i kraft vid årsskiftet och med Svenska Filminstitutets och Post & Telestyrelsens projekt Tillgänglig bio, hoppas jag och tror att vi bara gläntat på framtidens dörr.

För att se Geografens testamente följ länken till UR Play http://bit.ly/1BGYHHB

Här en redigerad video som togs under några av Niklas inläsningar.