SOMMARKALAS MED SYNTOLKNING

EN skylt från 2014 med texten Tack för denna sommar och alla sånger. I love Petra11 augusti – Visas, i SVT play, årets sista livesyntolkade Allsång på Skansen, med repris den i TV1 den 16 augusti klockan 12:20. Bland Petra Marklunds gäster syns och hörs Sveriges Radios Symfoniorkester, Lena Philipsson, Tommy Körberg, Rigmor Gustafsson, Viktoria Tolstoy, Robert Noack och Maria Ylipää. Syntolk i TV blir Peter Lilliecrona.

I år syntolkas filmer utomhus, under Göteborgs Kulturkalas, på Kronhusgården samt under Stockholms Sommarbio i Rålambshovsparken.

13 augusti – I samarbete med Göteborgs Kulturkalas arrangeras den första av två syntolkade filmvisningar, vilka är gratis. Först ut är den omtalade brasilianska filmen Varje gång jag ser dig. Filmen hade svensk premiär i slutet av förra året och handlar om Leonardo, en blind tonåring i Sâo Paulo. Han blir ofta retad på skolan, men hans bästa vän Giovana står upp för honom och skyddar honom mer än han förstår. Leonardo drömmer om ett självständigt liv långt bort men en dag börjar en ny kille i klassen och allt förändras, Leonardo får känslor som han inte tidigare känt medan Giovanas svartsjuka växer. FIlmen visas under kvällsbion klockan 21:45 på Kronhusgården. Syntolk är Claes Gylling.

14 augusti – Den andra filmen som Göteborgs Kulturkalas i samarbete med Göteborg Filmfestival och Syntolkning Nu visar är The Duke of Burgundy. Filmen handlar om älskarinnorna Cynthia och Evelyn som utforskar en sadomasochistisk lek. Men när den undergivna av dem, Evelyn, testar sin partners tålamod genom att kräva alltmer förvandlas leken till en allvarlig prövning i hängivenhet, vänskap och kärlekens gränser. FIlmen visas under kvällsbion klockan 21:45 på Kronhusgården. Syntolk är Linda Wångblad.

15 augusti – Från Varberg kommer gruppen 123 Schtunk och besöker Kulturkalaset i Göteborg. Pjäsen som de kommer framföra blir en oefterhärmlig version av Vilhelm Mobergs klassiska verk Raskens! Det kommer bli sanslösa improvisationer och kroppar i rörelse som livesyntolkas av syntolk från Syntolkning Nu och självklart är det gratis.

Sommaren 2014, publikrekord i Rålambshovsparken

16 augusti – Syntolkning Nu planerar att under Stockholm Sommarbio låta syntolka filmen Melancholia. FIlmen av Lars von Trier är en vacker film om världens undergång. Justine och Michael firar sitt bröllop med en överdådig fest hemma hos Justins syster och svåger. Samtidigt är planeten, Melancholia, på väg mot jorden. I huvudrollerna syns bland andra Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland och Alexander Skarsgård. Syntolken från Syntolkning Nu kommer ha med sig utrustning. Dock behöver vi information om att man kommer till denna gratis visning. Det sker genom mail till boka@syntolkning.nu.

Två andra syntolkningar som äger rum i vecka 33 blir en teater och en cirkus.

15 augusti – Som traditionen bjuder så syntolkas årets fars på Fredriksdalsteatern, Den stressade. Vi befinner oss i ett mondänt hem i Helsingborg år 1723. Rutavdraget för hushållsnära tjänster är 284 år borta. Ändå har den stressade och lätt koleriske Vielgeschrei en hel stab av tjänstefolk till sin hjälp. Med vadå? Han tycks ha tusen bestyr men får ingenting uträttat. Medverkande är bland andra Johannes Brost, Eva Rydberg, Marie Robertson, Lotta Aldgård, Lotta Ramel, Robert Rydberg, m. fl. Gruppen samlas klockan 17:00 där syntolkarna Claes Gylling och Sif Westberg möter upp med hörlurar för syntolkning.

16 augusti – I ett samarbete mellan Robert Bronett och Syntolkning Nu kommer Cirkus Scott att syntolkas. Tidigare har man låtit syntolka turnén i Göteborg och nu senast i Malmö. Gruppen träffas vid Gärdet strax efter klockan 12 för att klockan ett sitta på plats nere vid manegen. Det hela kommer bli en upplevelse utöver det vanlig. Syntolken från Syntolkning Nu kommer ha med sig utrustning som gör att man kan ta del av syntolkningen utan att övrig publik märker något.

Mixer, förstärkare och antenn sam används vid större utomhus evenemang

Flera kommande syntolkningar, tex filmer som Mannen från U.N.C.L.E., Odödliga, samt Mazerunner finner man i evenemangskalendern. Där hittar man även information bland annat om Markurells i Wadköping, Jersey Boys, Spargrisarna kan rädda världen och 1984. Intresserade bör inte vänta för länge med att boka biljetter till syntolkarna för biljetter kan ta slut.