BÄSTA ARTIKEL I WIKIPEDIA

Översiktsbild av Wikipedias artikel om syntolkningMånadens nya och utökade artiklar är ett projekt som syftar till att uppmuntra användare att skriva fler och längre artiklar (med källor). Endast 9 procent av svenskspråkiga Wikipedias artiklar har över 2 000 byte artikeltext (mars 2015), vilket är lågt jämfört med många av Wikipedias andra språkversioner. Månadens nya och utökade artiklar är ett projektet på Svenska Wikipedia som innehåller ett tävlingsmoment, där nya vinnare utses månadsvis. Dessutom fungerar det som en liten överblick över nya och utökade artiklar.
Bästa utökning i februari månad blev artikeln om Syntolkning.

Syntolkning är ett hjälpmedel främst för synskadade och blinda, och som består av en audiovisuell översättning som kan vara inspelat eller ske direkt. Syntolkning sker alltmer via TV, både i public service och de kommersiella kanalerna. Grunden att syntolka är inte olik mellan länder men tekniken kan skilja sig åt. Syntolkning kan ske enskilt eller i grupp och även på flera olika språk samtidigt.

Syntolkning är inte bara att få något visuellt beskrivet utan är även en viktig del i att vara en del av samhället och tillsammans med andra få möjlighet att ta del av det. Den svenska kristdemokratiska politikern Maria Larsson, tidigare äldreminister, beskriver i en debattartikel faran i att på grund av sin funktionsnedsättning bli isolerad.

Syntolkning är mer än bara en person som berättar för en annan vad hen ser. Många gånger börjar en syntolkning flera dagar innan den äger rum. Syntolken besöker evenemanget och studerar in det som händer och sker, skriver manus och tidslinje samt gör research på saker som kan behövas förklaras.

Sverige är fortfarande störst vad gäller live-syntolkning av teater men är sedan några år tillbaka omsprungna vad gäller tillgång på inspelad syntolkning på bio och TV.

Läs mer på Wikipedia.