SVEN-BERTIL TAUBE TRÄFFAR SYNTOLKNING NU

Sven-Bertil Taube om Hommage, Guldbaggen och sin ögonsjukdom
– Jag tycker jag ser så pass bra att jag egentligen inte behöver syntolkning, säger Sven-Bertil Taube, 80.
Men snart framgår att visst skulle en syntolk kunna ha varit till hjälp en och annan gång.

Sven-Bertil Taube är just nu aktuell på biograferna i filmen Jag älskar dig. Han spelar rollen som Anton gift med Clara (Anita Wall) samt bland annat pappa till Gustaf (Björn Kjellman) som är gift med Marianne (Christine Meltzer). Filmens syntolkning kan man ladda ned till sin smartphone.
Sven-Bertil är även aktuell med en turné av föreställningen Hommage, se nederst i artikeln.

Lotta Isacsson träffar Sven-Bertil Taube

En alert Sven-Bertil möter upp på ett hotell i centrala Stockholm. Han ber om hjälp med att hämta smörgås och kaffe, slår sig sedan ned vid ett bord och lutar sin vita käpp mot stolen intill.

© Mattz Birath-_B014376 – Jag var på en pjäs och satt väldigt långt fram, på första bänk, berättar han. Efteråt hörde jag att i början hade en kvinna legat i en säng och sedan gått naken över scenen. Å fan, det hade jag ju inte sett. Men det hade jag ju vetat om jag haft en syntolk.
Sven-Bertil ler, men irriterar sig på att han inte minns pjäsens namn. Med hjälp av ett förstoringsglas, knappar han sig fram på mobilen för att ringa hustrun Mikaela och fråga. Svaret blir ”The Judas Kiss”, med Rupert Everett, på Duke of York´s Theatre i London där makarna bott i många år.

Två Guldbaggar
Anledningen till Sverigebesöket är konserten, baserad på hans nya skiva ”Hommage” som sätts upp på Dramaten. Såväl skiva som konsert har fått enormt fin respons. Det både gläder och förvånar Sven-Bertil.
– Min far sa att ”utan musik som går till hjärtat kan folk inte leva” och Hommage går uppenbarligen till hjärtat.
Det är ett par veckor kvar till årets Guldbaggegala och hemma i London har Sven-Bertil två guldbaggar. En för filmen Händerna (1994) och en för En enkel till Antibes (2011). Han blev även Guldbagge-nominerad till bästa manliga biroll i Män som hatar kvinnor (2009).
– Det är roligt och uppmuntrande med den positiva uppmärksamheten och att det här vänder sig till allmänheten, säger han om Guldbaggen och priserna.
Årets gala kommer han inte att besöka, men skiner upp när han får veta att den kommer att sändas syntolkad på SVT Play. Kanske ger han det en chans.

Bad inte om hjälp
sven-bertil-taube-2För cirka tio år sedan märkte Sven-Bertil att hans syn inte var lika bra som tidigare. Sedan försämrades den snabbt. Ögonsjukdomen, makuladegeneration, kommer inte att medföra blindhet, men några utsikter till förbättring finns inte heller
Teaterkarriären fick i och med detta avslutas. Film fungerar bättre, och replikerna gnuggas in med hustruns hjälp.
I början var han fåfäng, minns Sven-Bertil om den första tiden med sviktande syn. Bad om hjälp gjorde han inte i onödan.
– Jag skulle flyga till Göteborg, från Heathrow, och såg ”burg”, som i Gothenburg, på en skylt, och gick dit. Tjejen som tittade på biljetterna berättade att det planet gick till Johannesburg, berättar han och skrattar.

Sverige v/s Storbritannien
Idag följer förstoringsglaset alltid med i fickan. Likaså är käppen självklar. Inte minst som en signal till omgivningen.
– Min frus morbror som är ögonprofessor sa till mig att den vita käppen ska du ha, den är ett bra vapen.
Sverige och Storbritannien skiljer sig inte mycket åt vad gäller tillgänglighet i fråga om sådant som bankomater och i affärer, upplever Sven-Bertil. Däremot blir han förvånad när han får veta hur långt efter Sverige ligger i fråga om syntolkning av bland annat film. I Storbritannien finns en helt annan arbetsgång och inte minst självklarhet vad gäller att förse filmer med syntolkningsspår.
Med sig hem får Sven-Bertil tre filmer som via Syntolkning Nu försetts med syntolkningsspår. Kanske upptäcker han en ny värld.

sven-bertil-taube-LottaFakta Hommage
Skivan Hommage som gavs ut i samband med Sven-Bertil Taubes 80-årsdag i november 2014 är en hyllning till hans vänner, däribland Lars Forssell, Olle Adolphson, Ulf Björlin, Carl Fredrik Reuterswärd och Peter Nordahl.

Intervjun gjord den 7 januari 2015
Vid pennan Lotta Isacsson
Fotograf Mattz Birath
Syntolkning Nu