VI SYNS HOS PIPPI OCH EMIL

I sommar kommer det hända en hel del kul och lite annorlunda saker på Astrid Lindgrens Värld. Under flera år har personer med hörselnedsättning fått hjälp med teckenspråktolkning. Detta för att förstå vad alla karaktärer säger i de olika miljöerna i Astrid Lindgrens Värld. Personer, vuxna som barn, med synnedsättning har hittills hört allt, men inte sett någonting av allt roligt och igenkännande som händer.

Sommaren 2018 får personer i alla åldrar med synnedsättning möjligheten att uppleva såväl parken, som karaktärerna från Astrid Lindgrens berättelser. Det hela sker i ett samarbete med Syntolkning Nu, som har en flerårig kunskap om att syntolka live evenemang, för såväl unga som äldre med synnedsättning. Tillsammans med syntolkar kommer man bland annat få möta Fröken Prysselius tillsammans med konstaplarna Kling och Klang.
Förberedelserna inför sommaren syntolkningar är som alltid grundliga. Självklart ser syntolkarna alla uppträdanden, träffar och lär känna alla människor som är i parken. Man finner också platser och miljöer som man annars kanske missar, som tex en egen båttur eller hopp i höskullen. Tillsammans undersöker alla hur det ser ut inne i husen. Hur bor Nils Karlsson-Pyssling och i vilken säng sover Ronja Rövardotter. Noggranna syntolkar upptäcker även den minsta lilla stuga i stubben. Tunga klippblock bildar en tunnel till andra spännande upptäckter som finns att finna i dimman bakom.

Under fyra i förväg utvalda dagar, 10-11 juli samt 4-5 augusti kommer syntolkar möta upp innanför entrén i Astrid Lindgrens Värld. De som vill lyssna får låna mottagare och alla går tillsammans på en förutbestämd promenad. Här besöks olika platser där man träffar karaktärer ut böckerna. På vägen dit kan man även få möta på personer från de olika berättelserna.