Almedalsveckan närmar sig

Syntolkning Nu kommer även 2018 finnas på plats i Almedalen. De flesta politikertalen kommer syntolkas. Men hur tänker de flesta deltagande arrangörerna kring tillgängligheten?

Vårt senaste pressmeddelande om valårets upptakt i Almedalen.

Till den historiska platsen i Almedalen kommer samtliga 8 partiledare och språkrör att hålla sina tal. Talen sänds i TV samt radio och på plats framför scenen i Almedalen sitter partikamrater, vänner och anhöriga. På båda sidorna om talaren finns teckenspråkstolkar samt skrivtolkar. Man talar mycket om tillgängligheten i Almedalen, så självklart finns dessa tolkar på plats. De flesta av partierna erbjuder i år även syntolkning.

Vad är då syntolkning och behövs det. – De med synnedsättning hör ju vad som sägs även om det inte ser de som talar, är något som Peter Lilliecrona från Syntolkning nu hör, då han försöker förklara varför synsvaga kan behöva syntolkning av lokalen, medverkande, publik, kroppsspråk och allt annat som seende ser.
I ansökan till det officiella programmet skall arrangören markera vilka tillgänglighetsaspekter som uppfylls. I programmet visas sedan tillgängligheten med symboler i anslutning till evenemangsinformationen.
Symbolerna på bilden, sett från vänster till höger, markerar allergihänsyn, teleslinga, syntolkning, teckenspråkstolkning, entré tillgänglig för rullstol, toalett tillgänglig för rullstol och webbsändning.

Vad betyder tillgänglighet för dig? Almedalsveckan står för att vara öppet och tillgängligt för alla. Det innebär att vi tillsammans skapar evenemang som är tillgängliga för så många som möjligt. Arrangören är den som ansvarar för innehåll, genomförande och tillgänglighet vid varje enskilt evenemang.

Den 7 juni och mindre än en månad kvar så presenterades 36 av 3511 evenemang som tillgängliga med hjälp av syntolkning, via Almedalsveckans informationssida. Med erfarenhet från 2017 vet vi att några fler kommer tillkomma men också att några markerar syntolkning för sitt evenemang i tron att det är teckenspråkstolkning. Några andra tycker sedan på plats att deras program inte behöver syntolkas.

Följande riksdagspartier finns den 7 juni med på listan över tillgängliga evenemang och partiledartalen kommer syntolkas.

1 juli – Ulf Kristersson, Moderaterna

3 juli – Jan Björklund, Liberalerna

4 juli – Annie Lööf, Centerpartiet

5 juli – Stefan Löfven, Socialdemokraterna

6 juli – Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

8 juli – Isabella Lövin, Miljöpartiet

Läs hela pressmeddelandet här.