MUSIKHJÄLPEN 2018

En cirkel med svart kant som ett öga. inuti texten www.syntolkning.nuVi på Syntolkning Nu i Sverige vill på alla sätt hjälpa till för att underlätta för alla barn och ungdomar att gå i skolan, oavsett funktionsnedsättning. Därför medverkar vi i Musikhjälpen 2018 med en insamling.
Hjälp oss att hjälpa, så syns när vi hörs.

Mer info om Musikhjälpen 2018
Människor med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper. Av omkring en miljard personer bor 4 av 5 i låg- och medelinkomstländer där undernäring, vitaminbrist, sjukdom och skador är vanliga orsaker. Med funktionsnedsättning fastnar många i fattigdom för att de saknar möjlighet att försörja sig och stängs ute från samhället på grund av hinder och stigman. Men det går att göra skillnad.

De insamlade pengarna räcker till:

  • Runt 50 kronor kan också räcka till att utbilda en lärare under en månad i att stötta barn med funktionsnedsättning.
  • 250 kr kan räcka till ett sjukgymnastbesök för barn med funktionsnedsättning.
  • 500 kronor kan räcka till en månads dagverksamhet med rehabilitering för ett barn.
  • Drygt 1000 kronor kan räcka till en rullstol
  • 1500 kronor kan räcka till en termins skolgång för ett barn med synnedsättning

Alla har rätt att funka olika.

Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang, där de varje vinter lyfter en undangömd mänsklig katastrof genom en veckas dygnet runt-sändning i P3 och SVT Play. I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio på ett torg i en svensk stad. 2018 kommer buren stå i Lund. Under veckan får de besök av engagerade människor som på olika sätt bidrar till kampen för årets tema. Artister uppträder och kända människor kommer på besök för att engagera sig. Som ett kitt i hela sändningen ligger publikens låtönskningar som alla bidrar till insamlingen. Dessutom har vi på Syntolkning Nu redan en del syntolknings aktiviteter inplanerade i Lund med omnejd.

Årets tema är ”Alla har rätt att funka olika”. Människor med funktionsnedsättning är bland världens mest marginaliserade grupper. Av omkring en miljard personer bor 4 av 5 i låg- och medelinkomstländer där undernäring, vitamin- brist, sjukdom och skador är vanliga orsaker. Med funktionsnedsättning fastnar många i fattigdom för att de saknar möjlighet att försörja sig och stängs ute från samhället på grund av hinder och stigman.
Många barn och unga med funktionsnedsättning lever isolerat, utan kontakt med omgivningen och är helt beroende av familjemedlemmar. Enligt uppskattningar går så många som 9 av 10 barn med funktionsnedsättning inte i skolan. I riktigt fattiga familjer kan i värsta fall barnets behov av mat och omsorg prioriteras bort.
FN:s mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs så sent som 2006. Viktiga steg har tagits, inte minst för att människor med funktionsnedsättning har kämpat för sina rättigheter, men ett stort arbete återstår. Genom Musikhjälpen kan projekt stödjas som jobbar för inkluderande skola och vård och ökad kunskap i samhället, såväl som med riktade insatser i form av stöd till familjer, rehabilitering och hjälpmedel.
Musikhjälpen har funnits i Sverige sedan 2008. Det är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Länk till vår insamlingssida hos Musikhjälpen 2018