Tack Almedalen 2019

Publik framför scenen i AlmedlenSå var årets dagar med livesyntolkning till enda. Nästan samtliga partier ville ha och erbjöd livesyntolkning för de som satt på bänkarna framför scenen.

Vi från Syntolkning Nu fanns på plats under hela veckan, för att vara behjälpliga, när syntolkning efterfrågades. Vi stod i solsken, regn och blåst strax bakom de som representerade sina partier.

Som Håkan Thomsson skrev i senaste numret av e-tidningen Allt Om Syntolkning (inläst): I Almedalen är partiledarnas tal ett klassiskt inslag. Visst är det viktigaste att lyssna på vad de har att säga, men det är faktiskt roligt att också veta hur de klär sig och hur scenen ser ut. Detta är inte någon livsviktig information, men det ger ett klart mervärde.

Collage av bilder. Almedelens arrangören logga, En talare på scenen, datskärm som visar första sidan på Allt Om Syntolkning med Amanda Lind, En robot, Bild från Visby samt en tidig morgonbild över AlmedalenI år fanns över tretusen seminarier varav 22 erbjöds med syntolkning varav 6 stycken var En bild som visar vad en arrangör pluggat i. partiledartal. Nordiska ministerrådet erbjöd livesyntolkning till alla sina seminarier under måndagen. De 10 som sedan fanns kvar sa sig erbjuda syntolkning men troligen en felskrivning i programmet, för vi kunde tyvärr inte finna några syntolkar. Flera program, 187 stycken, erbjöds med teckenspråkstolkning men även här fann vi att flera hade råkar pligga i en tillgänglighet som inte fanns. Fortfarande var det så att flera arrangörer blandade ihop teckenspråk- och syntolk

Av alla politiska tal från Almedalsscenen kunde besökarna konstatera att endast en talare som hastigast nämnde personer med funktionsnedsättningar.

I senaste numret av e-tidningen Allt Om Syntolkning (PDF) har även Mia Stuhre, Almedalens projektledare skrivit: Avslutningsvis vill jag trycka på vikten av att hålla Almedalsveckan tillgänglig för alla. Det är inte det enklaste när vår scen är en medeltida stad, med trånga kullerstensbelagda gränder och ekande valv som evenemangen hålls i. Vi samarbetar med flera viktiga aktörer som bidrar med sin kompetens för att vi ska bli ännu tillgängligare, att vi ska kunna leva upp till vår vision om en demokratisk mötesplats för alla!
För det är tillsammans som vi skapar den demokratiska mötesplatsen Almedalsveckan!