Gothenburg Culture Festival

Gothenburg Culture Festival (tidigare Göteborgs Kulturkalas) är en av Nordens största kulturfestivaler. Under festivalen som pågår den 6-11 augusti förvandlas Göteborgs gator och torg till festivalplatser där besökarna utan kostnad kan frossa i ett rikt utbud av kultur: opera, konst, musik, karneval, gatuteater, slöjd, teater, litteratur och film. Även i år kommer några av evenemangen vara livesyntolkade.

Collage av vad som kommer syntolkas

Tisdag 6 augusti 16:00-16:45
I föreställningen Möt mig, undersöker SpinnUnga spännvidden mellan den enskilda människans berättelse i relation till de stora tankarna kring social hållbarhet och en mer jämlik framtid: Vad formar oss människor? Vilka berättelser bär vi och vilka förväntas vi bära utifrån dem vi är och de förutsättningar vi fått? Hur ser vi på varandra, vad har vi för förebilder, och hur stämmer bilderna media visar upp ens överens med vad vi innerst inne längtar efter? Hur fortsätter vi att utveckla demokratin så att den innefattar fler av alla oss som delar samma stad, samma land?
Tisdag 6 augusti 17:30-18:30

Vilka är Jecko & Jessie?, tänker en del vuxna ‒ inte lätt att hålla kolla på alla. Då vill vi bara informera om att Jecko & Jessie är två figurer som är absolut jättepoppis enligt tittarsiffrorna på SVT:s Barnkanalen. Jecko & Jessie började göra barn-/ungdomsprogram för SVT 2012 och har sedan dess varit en favoriter hos många, också genom flitigt  turnerande i Sverige. Jecko & Jessie har jobbat med variète sedan 20 år tillbaka uppträtt i många av världens länder. Jecko & Jessie är helt enkelt en familjeakt i världsklass.

Onsdag 7 augusti 14:45-15:30

Kom och se Varieté GBG! Liten och stor, syster och bror. Herr von Tratt presenterar varierande underhållning för hela familjen. Möt fakir Aj Ajdå, estradören Caligari, akrobater, magiker, såpbubbelmannen, rappare, ortens poet, ungdomsorkestern Ton-åringarna, Zong Ztar, sjungande Doris, göteborgsvitsar, nycirkus och allsång. Kom och låt dig trollas bort i en magisk värld. En burlesk föreställning som skulle kunna vara nu eller om hundra år i stjärnornas stad Göteborg.

Onsdag 7 augusti 21:00-22:30

I sin egen tradition och ständigt i samspråk med den klassiska magishowens form utvecklar trollkarlen Carl-Einar Häckner berättelsen tillsammans med publiken. Sväva sakta in i en magisk kväll med entréer, sånger, figurer, varietéorkesterns sound och charmigt trolleri.

Torsdag 8 augusti 16:45-17:15

Med musik, dans och tidstypiska kläder väcks nyfikenhet kring Göteborgs historia, familjens kökssoffa och läsning. Föreställningen utgår från boken Farfars mammas soffa, av illustratören och författaren Anna Bengtsson, och boken var tidigare en gåva till alla barn i förskoleklass i Göteborg. Bokgåvan och föreställningen är två av många insatser kopplade till satsningen Staden där vi läser för våra barn och fokusåret Kunskap & upplysning på väg till Göteborgs 400-årsjubileum.

Torsdag 8 augusti 18:30-19:30

Detta är showen där kreativiteten sitter i högsätet. Ljuv musik uppstår på de mest oväntade sätt när vardagliga föremål blir till musikinstrument som lockar fram humor, glädje och poesi. Varieté Velociped har turnerat flitigt i många länder och slagit världen med häpnad med sin musikalitet och humor och sina överraskningar. Gruppen har bl. a. tilldelats the Angel Award på Edinburgh Fringe Festival, i konkurrens med 2500 föreställningar. Några recensionsklipp: ”Lekfullhetens seger över den döda materien.”, (Dagens Nyheter). ”A trayful of finely tuned, water-filled wine glasses becomes the source of truly virtuoso music-making.”, (The Herald). ”Dessa galna svenskar är fulländade musiker. Deras musik är lika vänligt inkluderande som en fjärils vingslag.”, (Westdeutsche Allgemeine). 

Fredag 9 augusti 14:00-14:45

Kom och se Varieté GBG! Liten och stor, syster och bror. Herr von Tratt presenterar varierande underhållning för hela familjen. Möt fakir Aj Ajdå, estradören Caligari, akrobater, magiker, såpbubbelmannen, rappare, ortens poet, ungdomsorkestern Ton-åringarna, Zong Ztar, sjungande Doris, göteborgsvitsar, nycirkus och allsång. Kom och låt dig trollas bort i en magisk värld. En burlesk föreställning som skulle kunna vara nu eller om hundra år i stjärnornas stad Göteborg.

Lördag 10 augusti 16:00-16:45

Bli Göteborgs danskung eller -drottning

DJ Leo.B bjuder upp till danstävling där Göteborgs dansdrottning eller -kung ska koras. Alla är välkomna att tävla, oavsett ålder och dansvana. DJ Leo.B väljer musiken och styr tävlingen med järnhand, men det är publiken som är jury och avgör vem som blir vinnare. Din dans kan vara improviserad på scen eller koreograferad i förväg, det väljer du. Man tävlar en och en, och ditt framträdande får vara max 1,5 minuter långt. Anmälan till tävlingen görs direkt på plats i samband med tävlingen.