KOMMANDE SYNTOLKNINGAR

Det finns en stor oro över att närvara på evenemang med ett stort antal besökare. WHO deklarerade den 11 mars att covid-19 nu är en pandemi. Sjukdomen finns nu eller kommer snart att finnas i alla världsdelarna och kommer sannolikt att drabba alla världens länder.
Folkhälsomyndigheten kommer med rekommendationer som politikerna sedan beslutar om.

11 mars tog regeringen beslut att stoppa alla allmänna sammankomster med mer än 500 personer. Beslutet är ingen rekommendation utan ett skarpt beslut.
Beslutet gäller från och med den 12 mars och tillsvidare. Det berör bland annat både idrottsevenemang, konserter och demonstrationer – om de samlar mer än 500 personer. Skulle någon ändå arrangera ett evenemang med fler än 500 personer har polisen befogenhet att upplösa det. Det är också straffbart enligt lag och kan ge böter eller fängelse upp till sex månader.

BUFF (barn och ungdomsfilmfestival) Malmö 21 – 27 mars skjuter upp festivalen till i höst. ”Med över 200 och årlig publik på 17 000 besökare vill vi inte ta några risker”, skriver festivalen.

Chinateatern, Har ställt in resterande föreställningar av En värsting till syster

Cirkus, Föreställningarna av Häxorna i Eastwick 13-14 mars är inställda med anledning av coronaviruset. Alla biljettköpare kommer att kontaktas via den mejladress biljetterna köptes i om vad som gäller inom kort. Vi arbetar just nu hårt tillsammans med våra arrangörer för att få ut information till samtliga biljettköpare med anledning av regeringens beslut att förbjuda sammankomster med fler än 500 personer. Håll utkik i era inkorgar och ta hand om varandra

Dramaten, Dramaten följer Regeringens förordning gällande sammankomster för fler än 500 personer och därför har man begränsat antalet besökare till föreställningar på Stora scenen tills vidare. Övriga scener påverkas ej i nuläget. Alla med biljett till en berörd föreställning kontaktas på förhand av Dramatens kundservice. Med anledning av coronaviruset följer man noggrant utvecklingen och uppdaterar sig dagligen på förhållningsregler och restriktioner.

Filmstaden biografer stänger tills vidare sina biografer.

FolkTeatern i Göteborg. Under eftermiddagen den 12 mars skärptes direktiven för verksamheter ägda av Västra Götalandsregionen. Folkteatern arbetar på uppdrag av och finansieras av Västra Götalandsregionen och följer därmed dessa direktiv. Direktivet innebär att samtliga föreställningar ställs in med omedelbar verkan. Till en början gäller detta till och med onsdagen den 25 mars.

Göteborgs stadsteater och Backa teater håller stängt i 14 dagar från och med torsdagen efter att en medarbetare smittats.

Göteborgsoperan stänger ner all publik verksamhet i två veckor efter nya direktiv från Västra Götalandsregionen från och med 12 mars.

Halmstad teater och Från Broadway till Duvemåla här kommer man dela upp konserterna som blir 2 istället, med 470 personer på varje. Information skickas till biljettköparna.

Helsingborg Arena Chess på svenska är helt inställd

Helsingborgs Stadsteater har beslutat att man kommer säkerställa att de inte vid något tillfälle överskrider godkänt antal besökare i sina lokaler. Man arbetar intensivt med frågan utifrån ambitionen att inte behöva ställa in planerade evenemang, konserter eller föreställningar. Utgångspunkten i nuläget är att alla föreställningar spelar som planerat. Man kontaktar eventuell publik som berörs av begränsningar eller förändringar.

Kungliga Operan följer restriktionerna men kommer inte att ställa in föreställningar, utan kommer att minska kapaciteten i publiken. Man har föreställningar där fler än 500 personer har köpt biljett. De som har biljett kommer kontaktas efter modellen ”sist in, först ut”. Men man kan självklart boka om eller boka av,

Lisebergsteatern föreställningen Stulen Kärlek har inte ett maxantal som berörs av restriktionen, så föreställningen kommer spelas enligt plan. Skulle läget förändras med direktiv från regeringen, så kontaktar vi dig för vad som gäller för dig och din bokning. Säger arrangören.

Malmö Operas den 12 mars beslutade Region Skåne och Region Skåne Holding AB att all publik verksamhet på Malmö Opera ska upphöra med omedelbar verkan. Beslutet har tagits av omtanke om publiken. Operan vet att man gör väldigt många människor besvikna, men risken för smittspridning har nu bedömts som större än samhällsnyttan av att fortsätta spela. Det betyder att inga föreställningar kommer att genomföras, vare sig på Malmö Opera eller på turné. Även Malmö Operagrill kommer att hålla stängt.

Malmö Stadsteater (Sveriges mest tillgängliga teater 2019) följer Folkhälsomyndigheten och Region Skånes bedömningar och rekommendationer. Eftersom deras salonger inte rymmer ett så högt antal besökare betyder det i nuläget att man fortsätter bedriva sin verksamhet som vanligt, och ordinarie köpvillkor gäller. Hipp rymmer max 430 besökare och Intiman 200 besökare.

Maximteatern ställer in föreställningar fram till 1:a april

Norrbottensteaternställer in alla föreställningar i teaterhuset till den 19 april

Oscarsteatern, Har ställt in resterande föreställningar av Så som i himmelen

Riksteatern ställer tills vidare in alla planerade föreställningar, med omsorg för publiken, personalen och de tusentals eldsjälar som jobbar med deras produktioner ute i landet. Därför har vi valt att ställa in vårens repertoar.

Skåne Dansteater Ställer in föreställning Second Landscape. För denna produktion tar man nya tag till hösten istället.

Stockholm Stadsteater på Dansens hus. Föreställningarna genomförs som planerat. Här kan man komma att kontaktas av kundtjänst om det blir någon förändring.  Om man inte blir kontaktad är man välkommen till evenemanget som vanligt.

Teater Halland följer Regeringens beslut gällande förbud mot sammankomster för fler än 500 personer. Föreställningarna genomförs som planerat. Man har tre scener i huset och den största scenen har plats för 154 personer och berörs i dagsläget alltså inte. Man värnar om sin publik och känner stort samhällsansvar. Man följer därför den fortsatta utvecklingen och de rekommendationer och beslut som utfärdas av myndigheterna.

Uppsala Stadsteater, Ställer in allt till en början till och med den 1:a april

Vara Konserthus, Som det ser ut nu kommer de flesta av Vara konserthus evenemang att kunna genomföras som planerat då antalet personer som vistas i lokalerna vid evenemangen inte överstiger 500 personer. Detta gäller både publik, medverkande och personal, informerar Vara konserthus på sin hemsida.