Den 8:de nationella syntolkningsdagen

Dagen instiftades 2015, i samband med #semig kampanjen som Riksorganisationen Unga med synnedsättning och Syntolkning Nu i Sverige arrangerade. Dagen instiftades för att synliggöra vad syntolkning är och vad den innebär för personer med synnedsättning samt att lyfta fram syntolkens arbete.

12 mars omgiven av ljudvågor i svart, blått och gult

Den nationella syntolkningsdagen infaller den 12 mars varje år. Det är samma dag som bland annat Världsglaukomdagen och Kronprinsessan Victoria har namnsdag. Dagen har koppling till bland annat drottning Victoria som var gift med Gustav V. Hon fick på äldre dar problem med synen och blev blind på ena ögat. Kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland, har tidigare livesyntolkats.

Syntolkningsdagen kommer i år uppmärksammas då ”Funny Girl” livesyntolkas på Malmöoperan. Samma dag livesyntolkas också ”Carmen med förhinder” i Lund och ”Tysta Maria” på Stadsteatern i Helsingborg samt ”Alla tiders Åsa-Nisse” på Lisebergsteatern i Göteborg. 12 mars infaller också i samband med BUFF (Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö, 11-17 mars) där hela sex filmer ska livesyntolkas. Därtill är det redan inplanerat över 25 syntolkningar fram till årsslutet. Ett antal som undan för undan växer.

Under Cision News finns mer att ta del av. Bland annat filmer från #semig-kampanjen, samtal om syntolkning och exempel från en syntolkad film.