SPARROWS

Laddar Karta...

Datum/Tid
Date(s) - 16/10/2016
10:00 - 12:00

Plats
Biografen Grand

Kategorier


ARRANGÖR:
Norden i fokus, i samarbete med Nordiska rådet/Nordiska ministerrådet och Kulturbyrån, på uppdrag av Nordisk Film & TV Fond.

BAKGRUND TILL NORDISKA RÅDETS FILMPRIS:
Nordiska rådets filmpris utdelades första gången på försöksbas 2002 i förbindelse med Nordiska rådets 50-årsjubileum. Det blev permanent 2005 och har sedan dess delats ut varje år tillsammans med Nordiska rådets andra priser för musik, litteratur och miljöarbete.
Nordiska rådets filmpris utdelas alltså nu för 13:e gången. Priset är på 350 000 danska kronor som delas mellan filmens regissör, manusförfattare och producent. Vinnarna av Nordiska rådets fem priser offentliggörs och priserna utdelas i DR Koncerthuset i Köpenhamn den 1 november.

DEN FEMTE UTTAGNA FILMEN KOMMER FRÅN ISLAND:
Filmen Þrestir är en berättelse om att bli vuxen. Huvudperson är tonåringen Ari vars liv vänds upp och ner när när hans mamma bestämmer sig för att flytta utomlands med sin nya man. Ari har inget annat val än att lämna Reykjavík och återvända till barndomshemmet på Västfjordarna och livet där tillsammans med sin alkoholiserade pappa som han inte har sett på flera år. Filmen utforskar olika teman kring vuxenblivande, i synnerhet förhållandet mellan far och son ur det övergivna barnets synvinkel. Aris kontakter med kvinnor ligger också i fokus och hans relation till barndomsvännen Lára är central för berättelsen.
Regissören Rúnar Rúnarsson har utvecklat en distinkt personlig stil som grundar sig på detaljerade observationer av traditionell isländsk kultur och estetik i en modern tidsålder, ofta parallellt med komplikationer orsakade av årens gång. I Þrestir understryks dessa teman i konflikten som Ari upplever mellan sitt gamla och sitt nya liv, liksom även i att traditionella värden försvinner och de oundvikliga kompromisser som tillväxt medför.

Ari, 16 år, har bott med sin mamma i Reykjavik, men skickas plötslig tillbaka till barndomhemmet i de avlägsna Västfjordarna för att bo med sin pappa. Hans förhållande med pappan har blivit ansträngt och hans barndomsvänner har förändrats. I den här till synes hopplösa situationen måste Ari ta sig samman och hitta sin egen väg.

OM SYNTOLKNINGEN:
Syntolkning Nu har fått uppdraget att syntolka samtliga filmer som är uttagna till tävlingen. Man träffas en halv timma innan visningen och får då sina mottagare. Syntolken berättar om filmens miljöer och karaktärer. Då filmen är på ett utländsk språk med engelsk text, kommer syntolken berätta delar av texten i samband med syntolkningen. Alltså det är ingen uppläst textremsa.
På plats får man låna en mottagare med eller utan bygel, beroende på om man vill använda egna lurar.
Digitala mottagare för syntolkning. Sennheiser 2020-D, i två varianterÖvrigt:
Har man bokat egna biljetter till denna visning så går det också bra att ta del av syntolkning. Beställ gratis mottagare här inunder. Vid behov av ledsagare eller frågor om evenemanget kontakta filmpris@syntolkning.nu eller via telefon 031-3608445

Bookings

Bokningen är stängd för detta evenemang.